Meni

Novosti

Energetsko certificiranje

Rok za energetsko certificiranja zgrada, stanova i ureda koji idu u leasing, zakup i najam produžava se do 1. siječnja 2016

Javne zgrade i one koje se stavljaju u pravni promet od 1. srpnja ove godine, odnosno ulaskom Hrvatske u EU, moraju imati energetski certifikat, podsjetila je u srijedu ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš.  

Prema trenutačno važećim propisima u Hrvatskoj od 1. srpnja energetski certifikat mora imati svaka zgrada koja se gradi, prodaje, iznajmljuje, daje u leasing ili zakup, odnosno njezina samostalna uporabna cjelina koja se gradi ili prodaje. 

No, s obzirom da Direktiva Europske unije omogućava produženje tih rokova Ministarstvo će propisati da od 1. srpnja 2013. energetski certifikat moraju imati zgrade odnosno njihove samostalne uporabne cjeline (stanovi, uredi) koji se prodaju. Zgrade, stanovi, uredi i drugo, koji se daju u leasing, zakup ili najam morat će imati energetski certifikat od 1. siječnja 2016. najavila je ministrica.

Prema njezinim riječima dosad je u Hrvatskoj izdano više od 7.000 energetskih certifikata od čega se 4.208 ili 59,5 posto odnosi na stambene, a 2.862 ili 40,5 posto na nestambene zgrade.

Energetskim certifikatima stambene i nestambene zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda - od A+ koji je najpovoljniji do G, koji je najniži energetski razred. Certificiranje provode ovlašteni energetski certifikatori, a trenutačno je u Hrvatskoj u 235 fizičkih i 293 pravnih osoba koje se time bave, podaci su resornog ministarstva. 

Energetsko certificiranje u Hrvatskoj se provodi od 2010., a sve nove zgrade izgrađene temeljem odobrenja za gradnju od 2010. do danas usklađene su s  EU Direktivom o energetskim svojstvima zgrada. 

Energetski certifikat bazira se na Europskoj povelji i EU Direktivi i predstavlja skup radnji i postupaka koji rezultira izdavanjem posebnog dokumenta koji sadrži niz podataka vezanih za energetska svojstva bilo stambene ili nestambene zgrade, a što je regulirano službenim pravilnicima. (nm)