Meni

Novosti

Što određuje cijenu nekretnine

Osim lokacije koja je kao što znamo imperativ u određivanju same cijene nekretnine, važne činjenice su: katnost, okoliš, javni prijevoz, i naravno vlasništvo same nekretnine. Svi znamo da uredno vlasništvo i čisti papiri omogućuju jednostavnije rješavanje sklapanja ugovora, te naravno mogućnost kreditiranja, što je važno prilikom prodaje.

Ono na čemu prodavatelj može sam poraditi jest unutrašnjost nekretnine, te naravno okoliš/okućnica ako se radi o obiteljskoj kući, kući za odmor, ili apartmanu.

Sitnice koje na svakoga od nas ostave dobar prvi dojam vrlo su važne. Oličite vašu nekretninu, dotjerajte ju, ušminkajte, očistite... Nije važno niti potrebno ulagati u namještaj, mijenjati raspored nekretnine, pregrađivati i nadograđivati. Svaki potencijalni kupac nekretninu će prilagoditi svojim željama i potrebama.

Suludo je ulagati u namještaj, pa povisivati cijenu, samo zato što ste vi uložili u taj komad namještaja. Kupac koji odluči kupiti nekretninu neće biti impresioniran namještajem, i rijetko će biti spreman pristati na veće cijene jer ste vi uložili u, na primjer, vašu ugradbenu kuhinju.

Korisna ulaganja

Cijena nekretnine bit će veća ako su vaše instalacije nove, ako je izmijenjena stolarija, razdvojena brojila i slično. Ti radovi ovise o vama, te mogu utjecati na eventualan rast cijene. Uložite u detalje, fokusirajte se na sitnice, potrudite se estetski impresionirati kupce. Fotografije su ključ. One privlače kupce. Većina kupaca ima svoje želje i naume prilikom same kupnje, ali svi mi dobro znamo da uvijek postoje odstupanja. Kada vaše fotografije privuku kupca, tada slijede pregovori. Uvijek postoji šansa da se zažmiri na jedno oko i pristane na neke sitnice koje nisu bile u planu ako je ostatak po mjeri. Isto tako, imajte na umu da prave i realne informacije vode prema putu prodaje. Budite iskreni, jer tako ćete izbjeći neozbiljne kupce.

Definiranje cijene

I za kraj, razmislite o početnoj cijeni. Neka vaša početna cijena bude u skladu s tržištem, ali svakako veća od iznosa koji biste željeli dobiti za vašu nekretninu. Viša cijena ostavlja mjesta za pregovore, što vašu prodaju čini efikasnijom.