Meni

Novosti

Što će biti s cijenama nekretnina?

Koronavirus i potres ostavit će ozbiljne posljedice na tržište nekretnina u Zagrebu. Daniel Likić, vlasnik Domusa, siguran je da je ovo kraj trenda rasta cijena, a osjetniji pad predviđa za stare stanove u centru grada.

‘Tržište se stabiliziralo i čeka. I prodavatelji i kupci stopirali su cijelu priču. Prošli tjedan broj poziva potencijalnih kupaca je bio za 75 do 80 posto manji nego inače. To još uvijek nije dovelo do pada cijena jer je sve stalo’, izjavio je Likić za tportal.

Što nas čeka u budućnosti, još se ne usudi prognozirati. Jedino je siguran u to da će biti zaustavljen rast cijena koji je bio konstantan zadnje tri godine.

‘Sve ovisi o tome koliko će trajati izvanredno stanje zbog epidemije. Ako se protegne na duže razdoblje, posljedice će biti teške za tržište nekretnina’, istaknuo je Likić.

Potres i velika šteta koju je nanio starijim građevinama u središtu Zagreba osjetno će spustiti, uvjeren je vlasnik Domusa, cijene stanova u zgradama koje su građene bez seizmoloških proračuna.

‘Već su dugo stručnjaci, arhitekti i seizmolozi upozoravali kako te zgrade rađene prije više od 100 godina ne mogu izdržati jači potres. Sad se to potvrdilo. Očekujem kako će vlasnici stanova u takvim zgradama korigirati svoja očekivanja. Dosad ispod 2000 eura po kvadratu u Donjem gradu niste mogli kupiti ništa bilo u dobrom, bilo lošem stanju’, izjavio je Likić.

Osim toga, dodaje, puno takvih stanova bilo je u kratkoročnom najmu. Zbog koronavirusa turizam je stao i pitanje je kad će opet oživjeti te Likić očekuje da bi se ti stanovi mogli naći na tržištu, što će dodatno utjecati na cijenu.

izvor: tportal.hr